Family Link można usunąć na dwa sposoby: wyłączyć nadzór rodzicielski i zachować konto Google dziecka albo całkowicie usunąć konto. Wybór zależy także od wieku dziecka. Dla kont dzieci poniżej 13 lat, lub poniżej wieku obowiązującego w danym kraju, dostępne są inne opcje niż dla starszych dzieci.
Zanim usuniesz Family Link
Wyłączenie nadzoru nie usuwa konta Google. Dziecko nadal zachowuje e-maile, zdjęcia, pliki i dostęp do usług Google, ale może samodzielnie zarządzać kontem. Usunięcie konta jest operacją trwałą i dotyczy wszystkich danych zapisanych na tym koncie.
Przed potwierdzeniem sprawdź, jakie będą skutki:
- utracisz e-maile, zdjęcia, pliki, kalendarze i inne dane zapisane na koncie dziecka,
- dziecko straci dostęp do Gmaila, Dysku, Kalendarza, Google Play i pozostałych usług powiązanych z kontem,
- przepadną zakupy, aplikacje, gry i subskrypcje rodzinne przypisane do konta dziecka,
- przed usunięciem konta z grupy rodzinnej trzeba usunąć je z telefonu z Androidem lub Chromebooka, na którym jest zalogowane.
Jeżeli dziecko ma więcej niż 13 lat, lub przekroczyło wiek obowiązujący w Twoim kraju, rodzic nie zawsze może usunąć jego konto z poziomu Family Link. Dziecko może natomiast samodzielnie wyłączyć nadzór nad swoim kontem.
Jak wyłączyć nadzór rodzicielski?
Wyłączenie nadzoru w aplikacji rodzica
Ta procedura pozostawia konto Google dziecka aktywne, ale usuwa zarządzanie nim przez Family Link:
- Otwórz aplikację Family Link na telefonie rodzica.
- Wybierz konto dziecka.
- Przejdź do sekcji Elementy sterujące.
- Otwórz Ustawienia konta lub Informacje o koncie.
- Wybierz Wyłącz nadzór.
- Potwierdź swoją tożsamość i wykonaj instrukcje wyświetlane na ekranie.
Po zakończeniu procesu rodzic otrzyma powiadomienie e-mail. Nazwy niektórych pozycji mogą się różnić zależnie od wersji aplikacji i systemu.
Wyłączenie nadzoru na urządzeniu dziecka
Na telefonie dziecka można przejść do ustawień kontroli rodzicielskiej i potwierdzić operację kontem rodzica albo kodem dostępu rodzica:
- Otwórz Ustawienia na urządzeniu dziecka.
- Wybierz Cyfrowa równowaga i kontrola rodzicielska albo przejdź do sekcji Google i wybierz Kontrola rodzicielska.
- Otwórz menu dodatkowych opcji i wybierz Wyłącz nadzór.
- Zaloguj się na konto rodzica lub podaj kod dostępu rodzica.
- Potwierdź wyłączenie nadzoru.
Dziecko, które osiągnęło wymagany wiek, może otrzymać od Google możliwość samodzielnego wyłączenia nadzoru. Rodzic zostanie wtedy poinformowany wiadomością e-mail.
Jak całkowicie usunąć konto dziecka?
Usunięcie konta jest przeznaczone przede wszystkim dla kont utworzonych przez rodzica, gdy dziecko ma mniej niż 13 lat lub mniej niż wynosi lokalny wiek wymagany przez Google. Najpierw usuń konto z urządzeń dziecka, a dopiero później wykonaj usuwanie konta.
Usuwanie konta w aplikacji Family Link
- Otwórz aplikację Family Link na urządzeniu rodzica.
- Wybierz konto dziecka.
- Przejdź do Elementy sterujące i otwórz ustawienia konta.
- Wybierz Usuń konto.
- Zapoznaj się z ostrzeżeniami i potwierdź usunięcie.
- Wykonaj pozostałe instrukcje wyświetlane przez aplikację.
Usuwanie konta przez stronę Google
Możesz też użyć ustawień grupy rodzinnej pod adresem g.co/YourFamily:
- Zaloguj się na konto Google używane przez rodzica.
- Wybierz profil dziecka.
- Otwórz ustawienia konta.
- Wybierz Usuń konto.
- Potwierdź decyzję i postępuj zgodnie z instrukcjami.
Jeżeli konto dziecka zostało usunięte przez rodzica i spełnia warunki Google, przez pewien czas może być możliwe jego przywrócenie. Po usunięciu konta wraz z grupą rodzinną przywrócenie może nie być dostępne.
Jak usunąć konto z urządzenia?
Telefon lub tablet z Androidem
Usunięcie konta z urządzenia nie usuwa go z usług Google. Konto nadal może działać na innych urządzeniach, ale z tego konkretnego telefonu znikną powiązane dane, ustawienia i konfiguracja nadzoru.
- Otwórz Ustawienia na urządzeniu dziecka.
- Wybierz Hasła, klucze dostępu i konta. W Androidzie 13 może to być Hasła i konta, a w Androidzie 12 lub starszym Użytkownicy i konta.
- Wybierz konto Google dziecka.
- Kliknij Usuń konto i potwierdź operację.
Możesz też użyć Family Link. Otwórz konto dziecka, wybierz Elementy sterujące, następnie Zalogowane urządzenia, wybierz urządzenie i kliknij Zresetuj urządzenie i usuń dane. Jeśli ta opcja nie jest dostępna, usuń konto bezpośrednio w ustawieniach Androida.
Chromebook
Jeśli konto dziecka było pierwszym kontem dodanym do Chromebooka, trzeba przywrócić urządzenie do ustawień fabrycznych. Operacja usunie wszystkie pliki zapisane na dysku Chromebooka.
- Wyloguj się z Chromebooka.
- Naciśnij i przytrzymaj Ctrl + Alt + Shift + R.
- Wybierz Uruchom ponownie.
- Kliknij Powerwash, a następnie Dalej.
- Postępuj zgodnie z instrukcjami i zaloguj się na swoje konto Google.
- Dokończ konfigurację urządzenia.
Jeżeli konto dziecka nie było pierwszym profilem na Chromebooku, na ekranie logowania wybierz jego profil, kliknij strzałkę w prawym dolnym rogu zdjęcia profilowego, a następnie Usuń konto. Potwierdź wybór w kolejnym oknie.
Najpierw wyłącz nadzór, jeśli chcesz zachować konto, albo usuń konto z każdego urządzenia przed skasowaniem go z grupy rodzinnej. Gdy przekazujesz telefon lub Chromebook innej osobie, przywróć ustawienia fabryczne, aby usunąć pozostałe dane i profile.
Artykuł opiera się na informacjach dostępnych w Centrum pomocy Google. Nazwy opcji mogą różnić się w zależności od wersji aplikacji Family Link, systemu Android i modelu urządzenia.